Een warm welkom en een veilig nestje voor je kleintje. De babykamer inrichten, is een van de leukste doe-dingen als je zwanger bent. Plus: overstapideeën naar een peuterproof kamer.

Heb je besloten welke ruimte in huis straks voor je baby is? Dan kun je bepalen hoe je deze wilt inrichten. Dit begint natuurlijk met de kleuren. Kies bij voorkeur voor een of twee zachte basistinten. Je baby wordt dan zo min mogelijk geprikkeld. Wel zo fijn in zijn slaapkamertje. Voor kleuraccenten kun je accessoires toevoegen, zoals schilderijtjes, lampen, kussens en knuffels. Die kun je altijd wisselen of weghalen.

Veilige verf

Verf bevat schadelijke dampen. Voor jou én je baby. Het liefst vraag je iemand anders om te schilderen als je zwanger bent. Wil je het toch zelf doen, doe dit dan in de eerste zes maanden van je zwangerschap. Kies voor een verf op waterbasis in categorie 1 (zie verfblik), met minder schadelijke stoffen.

Mooi behangetje

Hip behang in de babykamer is helemaal van nu. Met een retrolook of een trendy printje. Houd het rustig: één behangwand geeft net dat leuke accent, maar maakt het niet té. Tip: check het behang ook in het donker: ziet de print er niet eng uit voor je kind?

Gladde vloer

Je houdt de babykamer het liefst zo schoon mogelijk. Het makkelijkste is een gladde vloer: stofzuigen, dweil erover en klaar is mama.

Bed & co.

Bedje, commode, kledingkast en eventueel een stoel om te voeden: dé basismeubelen voor de babykamer. Op veel meubels staat een levertijd als je ze bestelt. Houd hier rekening mee. Zet de wieg of het ledikant niet in de buurt van gordijnen, koorden en snoeren. Hierin kan je kind vast komen te zitten. En ook niet naast de verwarming, vanwege het risico op warmtestuwing of verbranding.

Ventileren geblazen

Heb je het kamertje geverfd of behangen, er een nieuwe vloer in gelegd en ingericht met meubeltjes? Verwarm deze dan een week lang. Zet tegelijkertijd het raam op een kiertje. Door de warmte komen schadelijke stoffen vrij. Zo slaapt je baby straks in een ‘schone’ ruimte.


Van baby- naar kinderkamer

Met een paar kleine aanpassingen is de babykamer straks peuterproof!

  • Eerst ligt je baby in een wiegje of (daarna) een ledikant. Er komt een dag dat je – inmiddels – peuter toe is aan een groter bed. Een peuterbedje is perfect voor kinderen van ca. anderhalf tot vier jaar. Een signaal om over te stappen is als je kind uit zijn ledikant klimt. Dit is niet veilig.
  • Ben je een beetje bang dat je kind uit zijn peuterbedje rolt? Plaats dan een bedhekje. Of leg tijdelijk een matras op de grond naast zijn bedje.
  • Werd het kamertje tijdens de babyperiode nog voornamelijk gebruikt om te slapen, je peuter zal er ook willen spelen. Maak ruimte voor een speelgoedkist of -kast.
  • Leg een speelkleed op de grond. Dat maakt het meteen gezellig en speelt fijner voor je uk.