Wordt het traditioneel blauw of roze? Retro of juist modern? Verf je de kamer in één kleur of ga je voor een kek behangetje? Kant-en-klare meubelset of een mix van verschillende meubels?

Interieurstyliste Jolien Kadijk showt op haar blog Kinderkamerstylist.nl de mooiste combinaties voor de kinder- en babykamer. “Ik snap dat het veel tijd kost om hippe, originele en ook veilige kindermeubels bij elkaar te zoeken dus ik help aanstaande ouders hier graag bij.”

Originele en budgetvriendelijke babykamer

“Een complete kinderkamer in één stijl kan nog steeds maar veel bijna-ouders gaan tegenwoordig graag op zoek naar een persoonlijkere, zelf bij elkaar gezochte kamer”, aldus Jolien Kadijk. Op haar blog vindt je veel inspiratie en tips over hoe je de ruimte zo slim mogelijk benut. Jolien legt uit dat ze graag inricht met losse meubels in plaats van meubelsets. “Niet alleen omdat het vaak veel geld scheelt, maar ook omdat je een veel origineler kamertje krijgt.”

“Check de veiligheid van meubels”

Als je kiest voor losse meubels, waar moet je dan op letten? “Denk vooral aan de veiligheid. En als je bijvoorbeeld een brocante of vintage bedje uitzoekt, koop er dan een goed passend, nieuw matras bij.” Jolien geeft verder het advies om bij de aanschaf van een commode goed op de hoogte te letten. “Deze moet minimaal 95 cm hoog zijn zodat je rechtop kunt staan bij het verschonen en aankleden van je kindje.”

Trends: fruitprints en posters met quotes

Handig en uiteraard belangrijk deze praktische tips, maar hoe zit het met trends voor de babykamer? Jolien noemt als eerste posters met grappige en soms diepzinnige quotes. “Je kunt er ook voor kiezen om een poster te laten maken met een lieve tekst speciaal voor jouw kleintje.” En wat je in kinderkleding ziet, geldt ook voor het interieur: fruitprints. Vooral de ananas zie je nu veel op illustraties, muurstickers, geprint op stof en zelfs als sfeerlampje. Daarnaast zijn superhero maskers zoals die van Batman populair op bijvoorbeeld beddengoed.”

“Laat een uniek beddengoedje maken”

Verder is Jolien erg enthousiast over zelfgemaakte items die de babykamer nog persoonlijker kunnen maken. Niet zo’n doe-het-zelver of heb je er gewoon geen tijd voor? “Kijk eens op Etsy voor handgemaakte spullen of zet een creatieve oma of naaiatelier aan het werk. Koop zelf een mooie stof en laat hiervan een uniek beddengoedje of siergordijntje maken.” Wel zin en tijd om iets in elkaar te knutselen? Jolien geeft nog wat tips. “Zoek een geschikte tak en maak er een kledingrekje van. Of maak vrolijke stippen op de muur. Dip de zijkant van een verfroller in de verf en gebruik deze als stempel.” Mocht je dit toch te veel werk vinden dan kun je op de blogs van Kinderkamerstylist.nl, Moodkids.nl, en Bloesemkids nog veel meer leuke ideeën en inspiratie opdoen.