Als moeder wil je het allemaal goed doen met je baby. Je hoopt dat hij zo’n kind wordt van wie iedereen zegt: ‘Goed opgevoed.’ Maar kan dat eigenlijk wel, opvoeding bij een baby?

Opvoeding in het eerste jaar

Als moeder wil je het allemaal goed doen met je baby. Je hoopt dat hij zo’n kind wordt van wie iedereen zegt: ‘Goed opgevoed.’ Maar kan dat eigenlijk wel, opvoeding bij een baby?

Met opvoeding denk je misschien aan straffen en belonen. Dát gaat niet werken bij een baby. Wat wel helpt is structuur aanbrengen in zijn dagritme. In het begin is dat even zoeken, omdat je bijvoorbeeld voedt naar behoefte en omdat je baby veel slaapt. In deze periode leer je je kindje kennen en zijn lichaamstaal begrijpen. Als hij wat ouder is, helpt dit om die regelmaat aan te brengen. Dat geeft je baby een gevoel van veiligheid, omdat hij weet wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld: als hij wakker is, haal je hem uit zijn bedje, je voedt hem, je speelt even met hem, hij speelt even zelf en als je ziet dat hij moe is, gaat hij weer slapen.

Ook belangrijk is om contact te maken met je baby. Vertel wat je gaat doen en wat je aan het doen bent: ‘We gaan je luier verschonen’ of ‘Jij zit lekker in het badje.’ Dit geeft je kind een gevoel van vertrouwen en versterkt dus jullie band. Jij schept voor hem de voorwaarden. Dit zie je terug als hij bijvoorbeeld gaat kruipen. Een direct ‘Nee, daar mag je niet aankomen’ zal nu nog niet werken, maar als hij groter is, wordt het uiteindelijk wel de regel. 
Tot slot: ook voor jou en je eventuele partner is dit eerste jaar met je baby een grote ontdekkingstocht. Hoe wil je het doen als ouders, wat zijn jullie waarden en hoe zien jullie de opvoeding straks? Praat erover met elkaar en accepteer dat er soms spanningen zijn, door slaaptekort of hormonen die opspelen. Dit helpt om je relatie goed te houden en dat maakt de leefomgeving van jullie kind een veilige wereld om in op te groeien.

Stimuleren = leren

Ieder kind leert in zijn eigen tempo. Als ouder kun je hem op een positieve manier stimuleren. Dit geeft plezier in het ontdekken van nieuwe dingen. Hoe doe je dit?

Communicatie is belangrijk voor je baby’s ontwikkeling. Als je steeds benoemt wat je doet of wat jullie zien, leert je baby de woordjes alvast kennen. Je kunt dit al vanaf de geboorte doen. Pas later zal hij de woordjes zelf gebruiken. Maar in dit eerste jaar is het goed om te leren brabbelen en de mondmotoriek te ontwikkelen. Naast vertellen, kun je ook liedjes zingen en rijmpjes opzeggen (‘Komt een muisje aangelopen’). Is je baby iets ouder, dan doe je klapspelletjes met gebaren: ‘Klap ’s in je handjes!’

Dát doe jij goed!

Complimentjes geef je natuurlijk ook als je baby zijn grove motoriek gaat ontwikkelen. Omdraaien van rug naar buik en andersom. Kruipen. Optrekken en staan. Uiteindelijk die eerste stapjes. Hem aanmoedigen zorgt ervoor dat hij wil bewegen. Zorg dat je een veilige ruimte voor hem creëert, waar hij naar hartenlust zijn lijfje kan ontdekken. Je kunt spelletjes met hem doen, door hem naar je toe te laten kruipen of een bal naar elkaar te rollen.

Luisteren met aandacht

Met muziek kun je het melodie- en ritmegevoel van je baby stimuleren. Zet niet klakkeloos de hele dag de radio aan. Kies een liedje dat jij mooi vindt of een speciale kinder-cd en luister hier aandachtig naar. Met muziekspeelgoed – rammelaar, xylofoon, trommeltje – kun je samen aan de slag!

Voor de verbeelding

Om de fantasie te prikkelen, kun je ‘doen alsof’. Praat met de knuffels, doe alsof je in de trein zit en maak bij plaatjes in een prentenboek jullie eigen verhaal.

De sleutel is dus eigenlijk je baby positief blijven stimuleren. Complimentjes, aandacht, aanmoediging en knuffels: dáár krijgt hij nooit genoeg van. Dat helpt hem in zijn ontwikkeling.

Met dank aan pedagoge Natasja Groothuismink