Kamperen met jonge kinderen: dat betekent eindeloos spelen, zwemmen, wandelen, ravotten, barbecueën… En ’s avonds met rozige wangen de tent, caravan of camper in. Kinderen plezier, ouders vakantie!

Wordt het basic, comfortabel of luxe?

Kamperen met jonge kinderen: dat betekent eindeloos spelen, zwemmen, wandelen, ravotten, barbecueën… En ’s avonds met rozige wangen de tent, caravan of camper in. Kinderen plezier, ouders vakantie!

Jonge gezinnen kiezen graag voor een campingvakantie. Het buitenleven is ideaal om met je kind te beleven. Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Wil je dichtbij in Nederland blijven of ga je over de grens? Voor beide valt wat te zeggen, het hangt voornamelijk af van hoe lang je wilt rijden.

Heb je een eigen tent of caravan, dan ken je alle ins en outs van het kamperen inmiddels. Is het nieuw voor je om met je gezin te kamperen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ingerichte tent. Deze staat voor je klaar en is ingericht, o.a. met echte bedden, een keukentje met inventaris en een koelkast. Voor het dagelijkse afwasje en de wc loop je als vanouds naar het sanitairblok. Liever iets meer comfort? Huur dan een stacaravan. Houd je van avontuur en van plek naar plek trekken? Misschien is een camper wat voor jullie!

‘
Glamping is de luxe variant van een tentvakantie.’

Spullen huren

Alle bagage meenemen kán een issue zijn. Vaak kun je op de camping verschillende kinderspullen huren, zoals een kinderstoel, bedje of box. Dat scheelt weer! Een campingbedje is wel een handige investering als je gaat kamperen. Voor baby’s en jonge kinderen is het zowel een slaapplek als een veilige box. Laat je kind er thuis alvast aan wennen, zodat hij niet én in een vreemde omgeving én in een vreemd bed terechtkomt.

Mama óók vakantie

Als ouder kun je het jezelf makkelijker maken. Eén keer per dag de tent of caravan uitvegen, en het is weer netjes. Qua koken zet je je partner achter de bbq (zie kader), je maakt een simpele maaltijd of je gaat eten bij het campingrestaurant. Kleding én je kind worden snel vies als je buiten leeft. Probeer je er niet te druk om te maken. ’s Avonds onder de douche of in een badje en één keer per week een campingwasje: easy does it deze zomer!

Veilig voor alles

Check zodra je aankomt of het veilig is voor je kind. Is het zwembad goed afgesloten met een hek? Kan je kind niet bij de elektra komen? Zijn er onveilige trappetjes? Tip: schaf voor je kind outdoorschoentjes aan. Je kind kan er goed op lopen, ze beschermen goed en het zijn meteen waterschoentjes.

Handjes wassen

Buiten leven vraagt wel om bepaalde hygiëne. Handen wassen na wc-bezoek, voor je gaat koken en voordat je gaan eten zijn basisregels. Handdoeken droog je zo snel mogelijk en wissel regelmatig van theedoek. Insecten kun je beter op afstand houden. Neem muggenspray mee en eventueel een klamboe voor over het kinderbedje.Veilig bbq’en

BBQ & kamperen zijn een gouden combinatie. Voor de veiligheid is het goed een paar regels te hanteren.

  • Er is altijd een volwassene bij de barbecue. Ook als die nog warm moet worden.
  • Zet de barbecue een paar meter bij de tafel vandaan en ga erachter staan: met je gezicht naar de tafel toe. Zo kun je je kind in de gaten houden.
  • Zet een emmer met zand of water naast de barbecue.

Voor wie de Puddle Jumper nog niet gespot heeft: dit zwemhulpje bestaat uit een unieke combinatie van zwembandjes en -vestje, met sluiting op de rug. Wanneer de armpjes van je kleine uk door de zwembandjes zitten, sluit je de Puddle Jumper op de rug van je kind. Die kan het dus onmogelijk zelfstandig uittrekken. Zodra er contact is met water, drijft je kleintje er veilig op rond. Deze handige zwemaccessoire is gemaakt van sterk polyester en gevuld met schuim. Je hoeft dus niks op te blazen… en lekken kan het ook al niet!