Heerlijk hè, die zonnige dagen? Zandkastelen bouwen op het strand of een lome middag in de achtertuin; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Maar de zon kan ook gevaarlijk zijn, vooral voor baby’s en peuters. Goede verzorging én bescherming zijn daarom in de zomer van levensbelang voor je kleintje.

(Z)onder de zon

Voor baby’s tot zes maanden is de regel simpel: houd je kleintje uit de zon. Omdat een pasgeboren baby nauwelijks melanine aanmaakt, verbrandt hij of zij razendsnel. Zelfs als je zonnebrandcrème gebruikt! Ook na de eerste zes maanden wordt aangeraden om je baby zoveel mogelijk uit de zon te houden, in ieder geval tussen 11.00 en 15.00 uur. Ga je wel de zon in, smeer je kleintje dan ieder halfuur in met factor 30 of hoger en bescherm het hoofd met een pet of hoedje.

Drinken voor je dorst krijgt

Net als voor volwassenen en grotere kinderen, is het ook voor baby’s en peuters heel belangrijk om voldoende te drinken. Vooral op (warme) zomerdagen! Kleintjes kunnen zelf hun lichaamstemperatuur nog niet goed regelen omdat de zweetklieren nog niet goed zijn ontwikkeld. Door voldoende te drinken koelt het lichaam af. Doe daarom bij elke flesvoeding 5 à 10 milliliter water extra. Geef je borstvoeding? Drink dan zelf 700 tot 1000 milliliter extra en leg de baby vaker aan.

Houd de warmte buiten

Baby’s en jonge kinderen worden vaak jengelig en moe van warm weer, mede omdat ze slecht slapen. Zorg daarom zowel overdag als ’s nachts voor een koele plek, ook als de zon niet schijnt. De temperatuur in een zolderkamer of slaapkamer met plat dak loopt vaak snel op. Kijk uit met airco’s en open ramen, want een baby mag niet op de tocht liggen. Is het overdag binnen niet uit te houden? Leg je baby dan buiten in de schaduw en gebruik een wit katoenen lakentje om de warmte tegen te houden.

Zomeroutfit

Twijfel jij ook steeds over de kleding voor je baby in de zomer? Het antwoord is simpel: ga op warme dagen voor één laag kleding, bijvoorbeeld een luier met een romper of een hemdje. Kies voor natuurlijke materialen, zoals katoen. De vezels in katoen en badstof nemen transpiratievocht makkelijker op. Daarom is het verstandig om een plastic boxkleed of matras van een molton te voorzien. ’s Nachts zijn een luier, rompertje en dunne slaapzak voldoende.

No go: neppe zonnebril

Staat hartstikke leuk, zo’n zonnebril bij je kleintje. Maar beschermt die bril ook echt tegen UV-straling, of is het een speelgoedexemplaar? Een ‘neppe’ zonnebril heeft vaak donkere glazen, waardoor de pupillen van je kind verder open gaan staan. Zo kan er nog meer UV-straling in de ogen komen, die niet beschermd worden door het brilletje. Kies daarom altijd voor een kinderzonnebril met UV-bescherming.

Fijne zomer!