Een ongeluk zit in een klein hoekje. Cliché, maar waar! Zelfs als ouder zie je soms dingen over het hoofd die gevaarlijk kunnen zijn voor je kindje. Iedere ruimte in huis kent bovendien weer andere gevaren, zoals die fles wasmiddel in de berging en de gloeiendhete badkamerkraan. We zetten de grootste valkuilen op een rij.

Keuken

In de keuken lopen kinderen de meeste brandwonden op. Het fornuis, de waterkoker, de oven en de heetwaterkraan zijn levensgevaarlijke warmtebronnen. Gebruik daarom zoveel mogelijk de achterste pitten van het gasfornuis, scherm de ovendeur af met een ovenruitbeschermer en verwijder krukjes en andere opstapjes uit de keuken die een kind kan gebruiken om bij de kraan te komen.

Badkamer

De belangrijkste les voor de badkamer: blijf bij de les. Neem de telefoon niet op als je je kind in bad doet en laat je ook niet anderszins afleiden. Zelfs in een klein laagje water kan een baby verdrinken! Installeer een thermostaatkraan om brandwonden te voorkomen en zorg dat het water nooit warmer is dan 37 °C. Bij een gewone badkraan kun je de watertemperatuur in de cv-installatie door de monteur laten verlagen.

Kinderkamer

De commode is het meest gebruikte meubel in de kinderkamer. Let er daarom op dat de commode aan de achter- en zijkant een opstaande rand van minimaal 3 centimeter heeft of dicht tegen de muur geplaatst wordt. Daarnaast moet de commode glad afgewerkt zijn, een ladestop hebben en minimaal 65 centimeter breed en 38 centimeter diep zijn. Zet het meubel niet te dicht bij de verwarming.

Woonkamer

Kinderen verkennen de wereld al klauterend. Zorg er daarom voor dat kledingkasten en stellingen stevig verankerd zijn in de muur. Inspecteer de meubels in de woonkamers eens op kruiphoogte. Welke scherpe hoeken ontdek je? Plak ze af met beschermhoekjes van zachte kunststof. Beveilig stopcontacten waar het kind bij kan met afdekplaatjes of losse pluggen, en voorzie deuren van een deurbuffer of -klem. Zo kan deze niet onverwacht dichtslaan.

Berging

Een fles wasmiddel of doos vaatwastabletten is voor een kind hartstikke interessant. Zorg er daarom altijd voor dat je deze op een hoge of afgesloten plek bewaart en laat geen lege dop of verpakking slingeren. Niet vergeten: ook autoproducten, plantenvoeding, fotolijm en nagellakremover zijn levensgevaarlijk voor kinderen!

Wat doe je bij een vergiftiging?

Baby’s en peuters zijn kleine onderzoekers. Ze stoppen alles in hun mond. Tussen het 2e en 5e levensjaar komen dan ook de meeste vergiftigingen voor. Het grootste aantal vergiftigingen komt door medicijnen (28%), gevolgd door schoonmaakmiddelen (25%).
Wanneer een baby of kind een giftige stof heeft binnengekregen heeft het klachten zoals jeuk, een droge mond, wazig zien of pijn. Ook kunnen er ademhalingsproblemen zijn en het kind kan onrustig of verward zijn.

  • Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid, benauwdheid en suf worden of grote wonden
  • Vraag in andere gevallen advies bij de huisarts of huisartsenpost
  • Volg het advies van de hulpverleners stipt op
  • Start reanimatie indien het kind niet meer reageert op aanspreken, schouders schudden en geen normale ademhaling heeft
  • Leg een slapend of bewusteloos kind in de stabiele zijligging, omdat er een kans is op braken.
  • Laat, als het kind dat kan, de mond spoelen bij bijtende stoffen of stoffen die pijn geven in de mond

Medicijnen

Medicijnen op het nachtkastje, op de wastafel of in de handtas van oma zien er net zo lekker uit als echte snoepjes. Als het kind deze inslikt, kan het daarna vaak misselijk zijn en braken. Soms treden speekselvloed, buikpijn en diarree op. Bij een grotere inname kunnen een benauwde ademhaling, trekking van de benen of bewusteloosheid verschijnselen zijn. Het is belangrijk om lege medicijntrips en verpakkingen mee te nemen naar de huisarts, huisartsenpost of Spoedeisende Hulp, zodat het type medicijn en de ingenomen hoeveelheid bekend zijn.