Deze 9 maanden kalender om te zien wanneer je belangrijke dingen kunt doen of regelen. Zwangerschapsdementie is een bekend kwaaltje, maar jóu zullen ze er niet op betrappen…

4 weken: hét moment om je zwangerschapstest te proberen. Hiervoor is die nog niet helemaal betrouwbaar.

6 weken: kies een verloskundigenpraktijk in jouw buurt en maak een afspraak.

8-10 weken: je eerste bezoek aan de verloskundige. Tip: neem je partner of iemand anders mee. Je krijgt veel vragen en informatie.

10 weken: schrijf je in bij een kraamzorgbureau, ook als je in het ziekenhuis wilt of moet bevallen.

10-12 weken: je eerste termijnecho bij de verloskundige: zie je het hartje kloppen?

12 weken: blijf je na je verlof werken? Gaat je kind naar de crèche of gastouder, schrijf je dan nu in.

13-14 weken: vind je het leuk om een zwangerschapscursus te doen, meld je dan aan. Er is veel keuze, van traditioneel ‘puffen’ tot haptonomie en hypnobirthing.

15 weken: niet getrouwd of geregistreerd partnerschap? Dan is het praktisch als je partner je kind erkent. Maak hiervoor een afspraak bij je gemeente.

16-18 weken: meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent. Je bent verzekerd voor een thuis- of medische ziekenhuisbevalling én je ontvangt een kraampakket. Voor een poliklinische bevalling of een geboortehotel geldt een maximumvergoeding. Je kunt dit ondervangen met een aanvullende verzekering.

20 weken: een spannend moment: de 20-weken-echo. Deze is bedoeld om ernstige afwijkingen bij je baby op te sporen, maar vaak kun je ook zien of het een jongen of meisje is.

20-24 weken: vraag je verloskundige om een zwangerschapsverklaring. Je kunt hiermee bij je werkgever aangeven dat je in verwachting bent, als je dit nog niet had gemeld. Bespreek ook wanneer je met zwangerschapsverlof wilt: met 34 of 36 weken.

24 weken: vanaf nu zie je de verloskundige om de 3 weken.

25-28 weken: bestel de meubels voor de babykamer. Er zit vaak een lange levertijd op. Ook een leuke tijd om te shoppen voor de kleine én jezelf (leuke zwangerschapskleding)!

28 weken: tot nu toe kon je bij de meeste vliegmaatschappijen zonder problemen instappen. Hierna heb je een zwangerschapsverklaring nodig, waarin je verloskundige of arts aangeeft dat jij fit genoeg bent om te vliegen.

31 weken: je bezoekt je verloskundige vanaf nu om de 2 weken.

32-26 weken: maak een geboorteplan: kijk op lievebaby.com voor een voorbeeld. Bespreek dit plan met je partner of degene die bij jouw bevalling is én met je verloskundige of arts. Zet een weekendtas klaar, voor als je in het ziekenhuis wilt bevallen of er onverwacht heen moet.

34 weken: hebben jullie ‘De Naam’ al bedacht?

34-36 weken: je zwangerschapsverlof gaat in. Regel de laatste dingen voor de bevalling, zoals het inrichten van de babykamer, het compleet maken van de babyuitzet, het opladen van je foto- of videocamera én natuurlijk de geboortekaartjes. Je kunt alvast de adressen op de enveloppen schrijven.

36 weken: de verloskundige ziet je vanaf nu elke week.

37 weken: je mag thuis bevallen als je wilt.

38-42 weken: je baby wordt geboren. Gefeliciteerd!

En na de geboorte?
Doe binnen 3 dagen aangifte bij de gemeente
Bestel en verstuur de geboortekaartjes
Meld je kind aan bij je zorgverzekeraar
Over de kinderbijslag ontvang je vanzelf bericht

Statistieken

  • 70% van de vrouwen is na 6 maanden zwanger
  • 76% van de bevallingen komt spontaan op gang
  • Maar 4% van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum
  • De meeste baby’s worden op dinsdag geboren
  • In Nederland worden gemiddeld 478 kinderen per dag geboren
  • Hiervan zijn er 245 jongens en 233 meisjes
  • Elke dag komen er 8 tweelingen ter wereld.
  • Daan en Emma zijn dit jaar de populairste namen